Consumul energiei electrice, pentru a asigura confortul casei, nu va echivala și cu „confortul” clientului din ziua plății facturii pentru energie. Nu în cazul în care se consumă mai mult decât este nevoie.
Aproape toate receptoarele electrice din ziua de azi, au etichete de eficiență energetică, pentru că acestea consumă mai puțin decât predecesoarele lor, dar nu-i suficient.
Paradoxal, clientul consumă mai mult, fiind liniștit asupra faptului că becurile sunt economice și aparatura este eficientă energetic. Astfel, le va lăsa și mai mult timp în funcțiune. Ulterior ajungându-se la un consum și mai mare de energie decât cel inițial.
Orice sursă care produce energie, are nevoie de energie la rândul său, pentru a oferi confortul civilizației noastre.
Energia solară, eolienele, hidroentralele, centralele atomoelectrice, combustibilii fosili, gaz, lemn și alte industrii producătoare de energie, toate acestea consumă. Consumă pentru a putea face față cererilor noastre.
Ideea de bază este că omul nu trebuie să urmărească într-atât dacă un bec este mai economic decât altul, dacă factura a venit mai mult luna asta decât luna trecută, ci schimbarea comportamentului său de consumator.
Clientul poate să țină cont de mici îmbunătățiri pe care le-ar putea aduce:
- să stingă lumina în urma lui
- să beneficieze cat de mult se poate de lumina naturală
- să nu țină în stand-by aparatura în casă, ci s-o scoată din priză
- să consume atât cât are nevoie. Nici cu zgârcenie dar nici cu risipă