Energia electrică este produsă de centralele electrice. Acestea cuprind un complex de instalaţii cu ajutorul cărora energia primară este transformată în energie electrică.
Energiile primare folosite în centralele electrice se clasifică în:
- energii primare existente direct în natură, care pot fi transformate uşor în energie mecanică sau direct în energie electrică cum sunt: energia vântului, energia apelor, energia solară;
- energie chimică conţinută în combustibilii solizi (cărbune, huilă, lemn), lichizi (ţiţei) şi gazoşi.
- energia atomică care este eliberată prin reacţia de fisiune nucleară care are loc la bombardarea cu neutroni a izotopilor radioactivi U 235 , U 233 şi Cu 239.
Transformarea energiei primare în energie electrică se face potrivit schemei din figura:

Reprezentarea schematică a transformării energiei primare în energie electrică
În prezent cea mai mare parte de energie electrică este produsă în centrale termoelectrice (CTE), hidroelectrice (CHE) şi nuclear- electrice (CNE). Această clasificare a centralelor electrice se face în funcţie de energia primară folosită.
Energia electrică se produce şi cu centrale electrice eoliene dar și cu centrale electrice fotovoltaice. Există şi mijloace de transformare directă a energiei primare în energie electrică. Aceasta se realizează cu generatoarele magnetohidrodinamice, termoionice şi cu celulele solare.