Profesie și dedicare
Electricianul este o persoană cu o pregătire temeinică în domeniul energiei electrice, avizat să efectueze lucrări de proiectare, execuție sau mentenanță instalații electrice.
Această profesie nu o poate practica oricine și necesită o pregătire continuă, dedicare și respectare fără abateri a normelor ce vizează siguranța muncii desfășurate.
Profilul profesional al unui bun electrician
Deoarece foarte multe persoane nu cunosc atribuțiile și aptitudinile electricianului, vă descriem câteva elemente-cheie, ce conturează profilul profesional al acestuia.
În primul rând, electricianul trebuie să dețină o serie de aptitudini esențiale ce țin de atenție, îndemânare și asumare a responsabilității asupra activității pe care o desfășoară. De asemenea, este esențială respectarea normelor de protecție a muncii și comunicarea eficientă cu membrii echipei, unde este cazul. Astfel, orice lucrare va fi dusă la bun sfârșit, fără incidente.
Electricianul este omul care preia o responsabilitate mare atunci când desfășoară o lucrare. Acesta de fiecare dată se supune și unui potențial risc, întrucât sunt multe alte elemente neprevăzute care pot interveni și dăuna muncii sau siguranței sale.
ELECTRICIANUL ÎN CONSTRUCȚII
Electricianul în domeniul construcțiilor trebuie sã fie capabil pentru a:
- diagnostica, remedia toate tipurile de instalații și echipamente electrice specifice construcțiilor civile și/sau industriale.
- monta și a pune în funcțiune diferite instalații electrice.
Practic, electricianul în construcții realizeazã următoarele activități specifice :
- montează instalații electrice interioare și exterioare pentru uz general;
- montează instalații electrice aferente utilajelor termice și tehnico-sanitare;
- confecționează și monteazã instalații de paratrăsnet și prize de pământ;
- execută măsurarea parametrilor electrici la instalațiile montate;
- execută lucrări de remediere a defecțiunilor de orice tip apărute la instalațiile montate.
Electricianul în domeniul construcțiilor, trebuie să dețină un volum mare de cunoștințe teoretice și practice din: electrotehnicã, electronicã, mecanicã, echipamente acționate electric. Pentru a fi în pas și cu progresul tehnologic al instalațiilor electrice, întreaga profesie presupune un proces continuu de instruire și dedicare.